Excursie 22 september 2021, Wagyu-koeien in Delden.

Het was een zonnige middag, zodoende konden we ons buiten zetelen op de strobalen bij de boerderij van de familie Nijhoff te Ambt Delden.

We werden door de familie (echtpaar en dochter) welkom geheten met woord, koffie/thee en koek.

De familie runt een fokmestbedrijf van uitzonderlijke koeien, de zogenaamde Wagyu-koe.

De heer Nijhoff verhaalt ons hoe hij 27 jaar geleden, na een aanval door een stier, het roer heeft omgegooid en uiteindelijk met deze koeien is begonnen.

Hij is gestart met de aankoop van twee embryo’s met een stukprijs van drieduizend euro. Ook de draagmoeders moesten gevonden en betaald worden.

Bij het vinden van de draagmoeders en trouwens ook in de verdere opbouw van het bedrijf bleek een potige buurvrouw een belangrijke rol gespeeld te hebben. Jammer dat we ze niet gezien hebben.

De zwangerschap van de twee draagmoeders heeft twee vaarskalveren voortgebracht.

Het was een tegenvaller dat de kalveren niet tegen kunstmelk konden. De melk van de draagmoeders bracht uitkomst.

Om verder te fokken gaf het voorhanden hebben van sperma, om invoerredenen, een probleem.

Sperma uit Australië via Denemarken bleek de oplossing.

Inseminatie van de twee vaarzen heeft twee stierkalveren voortgebracht.

Wat is er nu zo bijzonder aan het vlees van de Wagyu-koe? Deze koe is van oorsprong in Japan een werkdier voor op het land. Ze zijn klein van stuk en lopen altijd buiten.

Het vlees is bijzonder van smaak en het vet blijkt onverzadigd te zijn. Volgens de kenners is het vlees beter dan het vlees van de Black Angus.

Ondertussen werden we getrakteerd op een drankje en een broodje beefburger van de Wagyu-koe.

Het vlees wordt bereid zonder de toevoeging van ingrediënten. Het mag gezegd worden, de beefburger smaakte voortreffelijk. “Het kost iets, maar dan heb je ook wat” zie de prijslijst!

De verkoop aan restaurants blijft problematisch. Het vlees is hiervoor te duur. De verkoop vanuit huis aan particulieren gaat goed en bedraagt circa 95% van de omzet.

Inmiddels is de kudde, jong en volwassen, gegroeid naar 64 koeien. De familie zegt er een goed bestaan van te hebben.

Vervolgens hebben we de koeien in de wei kunnen bekijken. De koeien die voor de slacht worden voorbereid staan binnen in de stal. Onder het gehoor van de muziekklanken van Bach en het genot van een regelmatige massage nuttigen ze hier het, met bier bereid, voedsel. Ondertussen maken ze, door het ontbreken van stress, mals vlees aan.

Maar goed dat het besef van de uiteindelijke slachtbank hen ontbreekt.

Na een dankwoord van onze voorzitter begeven we ons naar het verder gelegen restaurant en nuttigen daar ons “ordinaire” stukje vlees of vis en nagerecht.

Weer wat wijzer en voldaan zijn we na een geslaagde middag huiswaarts gekeerd.

Ad.Lankhaar.