Er zijn geen mededelingen van het bestuur.
Column van de maand
Parlementair taalgebruik.
De Twentse courant Tubantia kopte deze week: “De Jonge ‘staat voor lul’ na het schrappen van het woord ‘moeder’. De Jonge is een Nederlandse minister die op dit moment maar liefs twee ministeries onder zijn hoede heeft. Hij is de hoofdminister van Volkshuisvesting en tijdelijk van Binnenlandse zaken.
Hij is demissionair, maar wel eindverantwoordelijk voor de twee ministeries. Wat is er volgens de berichtgeving gebeurd. In de Wet basisregistratie personen wilde het kabinet in het bevolkingsregister het woord ‘moeder’ vervangen door de term ouder uit wie het kind is geboren. De voorgangster van de Jong, Hanke Bruin Slot schijnt in het najaar van 2022 al voor deze wijziging gepleit te hebben, omdat in wetten moest worden gekozen voor ‘sekseneutrale persoonsaanduidingen’.
Toen ik dit las, was ik zeer benieuwd of ook het woord ‘vader’ is vervangen?
Immers deze figuur heeft biologisch gezien een even zo belangrijk aandeel in het ontstaan van nieuw menselijk leven. Nee het woord ‘vader’ wordt nergens genoemd. Maar mannen behoeven daar niet boos over te zijn want minister De Jonge wil niet voor ‘Jan met de korte achternaam’ staan en heeft besloten dat ‘moeder’ in de wet genoemd mag blijven.
Ik heb nooit geweten dat er binnen ministeries ambtenaren bestaan die er voor moeten zorgen dat persoonsaanduidingen sekseneutraal worden benoemd. Er zijn nogal wat persoonsaanduidingen die om nadere verduidelijking vragen zoals b.v. nicht, puber, bonus-kind, adolescent, stiefzoon en -dochter, suikeroom en schoonmoeder. En wat denkt U van het L-woord en het K-woord, woorden die zelfs al de Tweede Kamer hebben gehaald. Een ander woord dat zeker aan de beurt is om eens kritisch onder de loep te nemen is ‘ambtenaar’.
Ik groet U als medelid van Probus Oost,
Hans Bouwhuis.
Enschede, 25 april 2024.